22 października odbyła się niezwykła żywa lekcja historii, polskości, znajomości szlacheckich zwyczajów
i tradycji. W gabinecie polonistycznym rozsiadła się polska szlachta przy obficie zastawionym stole. Nie zabrakło ochmistrzyni i innych prowadzących biesiadę, o jakiej uczniowie klasy 8c czytali na kartach wielkiego dzieła naszego wieszcza.
„Pan Tadeusz" to epopeja narodowa, która uczniom kojarzy się przede wszystkim z trudną lekturą szkolną. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że jest przede wszystkim pięknym literackim pomnikiem wystawionym kuchni staropolskiej.
W Soplicowie istotną rolę odgrywa jedzenie i picie. Rytm codziennych posiłków (śniadań, obiadów i wieczerz) stanowi ramę, na której opiera się chronologia wydarzeń. Liczne opisy potraw i napojów, warzyw i drobiu w ogródku Zosi oraz różnych okazji gastronomicznych – od zwykłego picia różnych trunków w karczmie Jankiela po wystawne pańskie bankiety – pozwalają dość dokładnie odtworzyć, co i jak jadano w Soplicowie. Uczniowie klasy ósmej idealnie odwzorowali ucztę staropolską, wnosząc na lekcję polskiego ożywczego ducha i sprawiając, że wszyscy przenieśliśmy się w zupełnie inne czasy. Niebanalne stroje szlacheckie, wejście tanecznym krokiem poloneza do sali, przygotowane potrawy, rekwizyty, porcelanowe saskie filiżanki, poważny nastrój, piękna recytacja Inwokacji - wszystko to zachwycało.
Serdecznie dziękuję rodzicom mojej młodzieży za poświęcony czas i przygotowanie potraw.
Uczniom klasy 8 c dziękuję za zaangażowanie i piękne przeżycia, za pozytywną energię i kolejne dobre wspomnienie.
Małgorzata Błażejewska-Koguciuk